Minnen från fattigsverige
Av Helena Lundqvist
Förord:
Jag har i många år tänkt skriva en bok för att bevara de minnen jag har efter min farmor. När jag nu sitter här på ålderns dar tänker jag tillbaka på de tider som svunnit, och hur annorlunda det är nu mot då. Jag växte upp i fattigdom och armod, jag var den fjärde i en syskonskara av tolv. När jag var i treårsåldern kom farmor på besök till oss. Hon var då änka sedan år 1900. De satt och talade om hur svårt och fattigt de hade det. Då sa farmor: kanske hon fick ta hand om mig så hon inte behövde vara så ensam. Så kom jag då till farmor två och en halv mil hemifrån. Jag tyckte så mycket om farmor att jag kallade henne för mamma. Jag glömde nästan bort min rätta mamma. Hos farmor var jag tills jag blev så stor att jag kunde börja tjäna mitt eget uppehälle. När jag som liten på kvällarna satt och hörde henne berätta om sin barndom och ungdom, satt jag alldeles stilla och lyssnade med spänd uppmärksamhet. Det hon berättade för mig, minns jag så tydligt än idag. Jag är ju bara en olärd kvinna av folket, så det har nog uppstått många bristfälligheter i min skrivning, vilket jag ber om överseende med. Min önskan är att denna bok kan stämma nutidsmänniskorna till tacksamhet över att de nu har det så bra, slipper frysa, svälta och lida nöd. Men som det nu ser ut i världen kan det bli svårare tider än en gång.
Helena Lundqvist
Denna bok finns att köpa på Hembygdsgården i Ede
utgivare är:
OFFERDALS HEMBYGDSFÖRENING
Minnen från kriget
Natten mot den 25 mars 1945 flög ett lågt flygande plan över Offerdal. Motorerna hördes i natten, men att det var andra världskriget som kom närmare var det ingen som anade. I skydd av mörkret landade fem fallskärmshoppare på Landösjöns hårda, blanka is. Historien är välkänd och omskriven, men något annat som minner om händelsen har inte funnits i bygden. Tills nu.
Våren 2000 invigdes minnesstenen i Lien till minne av den dramatiska marsnatten mitt under brinnande krig.
Den fem man starka amerikanska sabotagegruppen skulle till Jävsjön på gränsen mot Norge. Men en fel- navigering gjorde att fallskärmshopparna landade i Offerdal och närmare bestämt i Lien.
Sivert Windh var en av männen som landade på isen. Han hade utvandrat från Skåne till USA 1939 och var tillsammans med 21 andra soldater stationerad i Jävsjön. Idag heter Sivert, Ron, helt enkelt för att Sivert är svårt att uttala för amerikaner. De övriga i truppen var 3 norskar och en norks-amerikan som var född i Amerika.
Visste inte var de hamnat
Ron fanns på plats vid invigningen av minnesstenen i Lien och han berättade om natten då han landade på Landösjön. Eftersom de flög på låg höjd hade inte fallskärmarna lång tid att veckla ut sig och bromsa fallet. Men det skulle ordna sig, hade de blivit lovade. Mjuk snö skulle dämpa fallet. Men dagarna innan hade det töat och på Landösjön låg isen blank och hård.
Bild Ron vid sjön
- Det blev en hård landning. Vi slog huvudet i isen, berättar Ron som var 22 år då. Där satt nu fem unga män mitt i natten på isen. De förstod att de hamnat fel och försökte med kartans hjälp att utröna var de befann sig, men utan framgång. Uppdraget de hade var att sabotera järnvägen för att förhindra att tyska soldater tog sig hem till Tyskland, där de behövdes i det pågående kriget.
När morgonen grydde kom nyfikna ortsbor för att se vad som hänt på sjön under natten.
- Det var mycket nära att vi sköt, berättade Ron. De faktum att de inte sköt var att det fanns många barn med i gruppen som var på isen, men också att de pratade svenska.
Landsfiskal Herje Skuncke kom till Lien och arresterade sabotörerna.
-Vi fick åka in till Östersund och vidare till Falun där vi bodde på ett amerikanskt pensionat, säger Ron. Efter drygt två veckor var den fem man starka truppen tillbaka i Jävsjön.
- Och där var vi till krigsslutet, säger Ron.
Återbesök
Det är andra gången Ron besöker Lien efter händelsen 1945. 1999 var han här för att titta på platsen där minnesstenen skulle placeras. Initiativtagare till att minnesstenen kommit på plats är bland andra Lars Gyllenhaal. Han har skrivit en bok om byn och händelserna under andra världskriget, Slaget om Nordkalotten.
- Jag tycker att den här stenen är en viktig markering. Det finns skäl att engagera sig i historien och att minnas andra världskriget, sa Lars.
- Det är också ett sätt att säga tack för deras arbete att köra ut nazismen ur Europa, sa Lars.
Offerdalsskiffer
Stenen består till största delen av offerdalsskiffer, men den översta delen, där namnen finns ingraverade, kommer från Kolahalvön. Det är för att markera sambandet. Uppdraget som gruppen hade var att sabotera tågförbindelserna norrifrån för att stoppa tyskarna.
Lars har tillsammans med Gösta Olsson och Krokoms kommun sett till att minnesstenen kommit på plats.
- Det känns väldigt bra att vi i vår kommun har ett av de få minnesmärkena som finns från andra världskriget, det är viktigt att vi berättar om den för våra vänner och bekanta och att vi visar våra gäster den, sa Rolf Lilja, ordförande i KIAB. Av de fem män som landade på isen i mars 1945 finns bara Ron Windh och Leif Olstad i livet.
- Jag och Leif har nära kontakt, vi pratar med varandra i telefon. Han var med hit i fjol, sa Ron.